Thaimaa

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Thaimaahan

  1. Pääset tutustumaan maan rikkaaseen kulttuuriin ja historiaan. Tuhansia vuosia vanhat tavat ja perinteet näkyvät yhä paikallisten arjessa. Upeat temppelit tekevät sinuun vaikutuksen. Vaihto-oppilaana koet suomalaisten suosikkilomakohteen pintaa syvemmältä.
  2. Thain kielen taito ja maan kulttuurin tuntemus saavat sinut erottumaan eduksesi.
  3. Thaimaalainen ruoka on herkullista, ja tuoreempia hedelmiä et todennäköisesti ole koskaan maistanut.
Ohjelman pituusLukuvuosi
Ikäraja
Lähtökesäkuu 2025
Paluuhuhtikuu 2025
Hinta11 100
Ohjelman pituusLukukausi
Ikäraja
Lähtökesäkuu 2025
Paluu
Hinta10 700

Hyvä tietää

Kielitaito

Thaimaahan hakevien ei tarvitse osata thaita. Kieltä kannattaa kuitenkin harjoitella itsenäisesti, jotta vaihto sujuisi helpommin.

Thain kieli on Thaimaan pääkieli. Eri maanosissa käytetään erilaisia dialekteja. Thaimaassa puhutaan myös kiinaa, Laoa, Malayta ja MonKhmeria.

Englantia käytetään entistä enemmän niin virallisessa kuin kaupallisessa viestinnässä. Englantia opetetaan vieraana kielenä kouluissa ja yliopistoissa.

Erityisruokavaliot

Kasvissyöjät voidaan hyväksyä ohjelmaan, jos erityiskiintiöpaikkoja on hakuvaiheessa vielä jäljellä.

Mikäli olet vegaani, meidän tulee kysyä Thaimaan YFU:lta mahdollisuudesta löytää sopiva isäntäperhe erikseen.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Thaimaahan kesäkuussa ja palaat Suomeen huhtikuussa. Thaimaassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen, noin neljä päivää kestävään saapumisvalmennukseen Bangkokissa, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit thain kieltä sekä tutustut maan kulttuuriin ja kiehtovan suurkaupungin nähtävyyksiin. Pääset isäntäperheesi luokse saapumisvalmennuksen loputtua. Vuoden keskivaiheilla pääset useamman päivän kestävään puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa vielä kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Lisäksi Thaimaan YFU yleensä järjestää vuoden lopussa 5–7 päivää kestävän matkan, joka sisältyy vaihtovuoden hintaan. Matkakohde saattaa vaihdella, mutta viime vuosina oppilaat ovat matkustaneet Pohjois-Thaimaahan ja ”pohjoisen ruusuksi” kutsuttuun Chiang Maihin.

Koulunkäynti

Koulu on Thai-nuorille heidän sosiaalisen elämänsä keskus, ja sinäkin saat helpoiten kavereita koulussa. Suurin osa kouluista on myös yhteisöjen ja kylien keskiössä, ja opettajia pidetään suuressa arvossa. Oppilaiden odotetaan käyttäytyvän kunnioittavasti opettajia kohtaan.

Kouluvuosi alkaa toukokuun puolessa välissä ja päättyy maaliskuussa. Puolenvälin loma on lokakuussa. Koulua käydään maanantaista perjantaihin, ja koulupäivät alkavat aikaisin n. klo 7.30, ja päättyvät klo 16.30. Kouluissa on pakolliset koulupuvut, jotka oppilaat saattavat joutua ostamaan itse. Niiden hinta on kuitenkin maltillinen. Kouluilla on tarkat säännöt myös hiustyylejä ja kampauksia kohtaan. Sinut nähdään koulussasi maasi virallisena edustajana.

Joillain thaimaalaisilla nuorilla on paljon paineita saada hyviä arvosanoja, ja he käyvät koulun jälkeen ja viikonloppuisin ylimääräisillä tunneilla. Ellet itse niin halua, sinun ei odoteta opiskelevan kaikkia samoja akateemisia aineita kuin muut luokallasi. Moni vaihto-oppilas valitsee Thaimaan kulttuuriin kuuluvia aineita kuten tanssin, miekkailun, nyrkkeilyn, musiikin, kotitalouden, taiteen, erilaisia kieliä, historian, uskonnon tai meditaation.

Opiskelijat käyvät ulkona isommissa porukoissa. Pojat ja tytöt kulkevat omissa ryhmissään, sukupuolten ei ole hyväksyttyä olla yhdessä. Isommissa kaupungeissa tytöt ja pojat liikkuvat kuitenkin jo samoissa ystäväpiireissä.

Thaimaalainen perhe-elämä

Thaimaa on troppinen maa, jossa on kolme vuodenaikaa: kesä, sadekausi, ja kylmäkausi. Monet kuvailevat vuodenaikoja sanoilla: kuuma, kuumempi, kuumin. Thaikulttuuriin kuuluu paljon ikivanhoja perinteitä, tapoja ja seremonioita.

Thaimaalaiset ovat vieraanvaraisia ja sallivia, mutta vaihto-oppilaana sinun on helpompi sopeutua kulttuuriin kun tiedät jotain tapoja jo etukäteen:

Isäntäperheesi asuu luultavasti omakotitalossa, mutta talo on varmasti erilainen mihin olet tottunut. Vessat saattavat olla “kyykkyhuusseja”, ja lämmintä vettä ei välttämättä ole – mikä ei kuitenkaan ole huono asia jatkuvan kuumuuden vuoksi. Yksi tapa yhdistää, Thaimaassakin kengät riisutaan aina sisälle mentäessä.

Kun tervehdit isäntäperhettäsi, ystäviäsi ja opettajiasi opit kumartamaan kevyesti kädet yhteenliitettyinä. Kumarrusta kutsutaan “Waiksi”. Thaimaalaiset tuntuvat syövän paljon, heillä on aina jotain pientä naposteltavaa. Yksi yleinen vitsi kuuluukin, että thaimaalaiset syövät vain yhden aterian päivässä – se alkaa kun he heräävät, ja loppuu kun he käyvät nukkumaan.

Thaimaalaiset välttelevät yhteenottoja, ja eivät halua kertoa suoraan jos ovat tehneet jotain väärin. Suurin osa Thaimaalaisista ei sano suoraan “ei” vaikka he tarkoittaisivatkin sitä. He sanovat aina kyllä, ja sinulla tulee menemään jonkin verran aikaa ymmärtääksesi milloin kyllä tarkoittaa oikeasti kyllä, milloin ei.

95% väestöstä on buddhalaisia. Jos sinut kutsutaan johonkin uskonnolliseen tilaisuuteen, sinun tulisi osallistua, jotta voit ymmärtää paremmin uskonnon yhteiskunnallisen merkityksen.

Lisää artikkeleita