Etelä-Korea

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Etelä-Koreaan

  1. Etelä-Korea on maana kiehtova yhdistelmä ikivanhoja perinteitä ja modernia teknologiaa. Suurkaupunki Soulin syke vie myös vaihto-oppilaan mukaansa. Maassa on kuitenkin hyvät ja turvalliset olot.
  2. Voit opetella taekwondoa ja k-pop-tansseja lajien synnyinmaassa! Korean kielen osaajana myös erotut eduksesi.
  3. Korealainen ruokakulttuuri on vertaansa vailla – erityisesti, kun ensin pääsee eroon ennakkoluuloistaan. Paikallisten perinneherkku kimchi tulee hyvin tutuksi vuoden aikana.
Ohjelman pituus3 kk:n lyhytohjelma
Ikäraja
Lähtömaaliskuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta9 250
Ohjelman pituus3 kk:n lyhytohjelma
Ikäraja1.8.2007-31.7.2010
Lähtösyyskuu 2025
Paluumarraskuu 2025
Hinta9 250

Hyvä tietää

Kielitaito

Etelä-Koreaan vaaditaan vähintään kolmen kuukauden kieli- ja kulttuuriopinnot. Opinnot voi suorittaa verkkokielikurssilla. Kielikurssilla käyminen tulee osoittaa joko todistuksella tai mahdollisen kielitestin avulla.

Kielitestin sijaan vaihto-oppilaaksi hakeva voi tehdä videon osin englanniksi, osin koreaksi osoittaakseen kielitaitonsa ja kiinnostuksensa korealaiseen kulttuuriin.

Erityisruokavaliot

Kasvissyöjät voidaan hyväksyä ohjelmaan, mutta isäntäperheet tai koulut eivät välttämättä pysty tarjoamaan kasvisruokaa, joten vaihto-oppilaan tulee olla valmis ostamaan omat ruokansa.

Vegaaneita ei voida hyväksyä ohjelmaan.

Ylimääräisiä odotettavissa olevia kuluja

Koulussa syötävä lounas kuuluu vaihtovuotesi hintaan. Jos käyt vapaaehtoista iltakoulua, “Yajaa”, sinun tulee maksaa koululla tarjottavan iltaruuan hinta, joka on n. 70 USD / kk.

Koulupuku on pakollinen, ja koulupuvun hinta on arviolta 250 USD. Kirjat ja muut ylimääräiset koulukulut ovat arviolta 50 USD.

Erilaiset koulun ulkopuoliset harrastusmaksut yksityisissä klubeissa vaihtelevat, mutta niihin kannattaa varata keskimäärin 110 USD / kk.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Vieraanvaraiset korealaiset isäntäperheet arvostavat kohteliaisuutta ja ystävällisyyttä, ja konfutselaisessa perinteessä vanhempia on tärkeää tervehtiä päivittäin. Korealaiseen koulukulttuuriin taas kuuluvat koulupuvut, pukukoodi sekä erilaiset kerhot. Niihin kannattaa liittyä ja kokeilla jotakin uutta harrastusta, mitä Suomessa ei välttämättä ole tarjolla!

Tarjoamme Koreaan lukuvuodelle 2024 90 päivän ohjelmia. Koreaan saavuttuasi osallistut kielikurssille ja saapumisvalmennukseen. Ennen kotiinpalaamista osallistut vielä kotiinpaluuvalmennukseen. Vaihdon aikana Korean YFU saattaa järjestää omakustanteisia matkoja esimerkiksi Busaniin ja Jejun saarelle. Retkistä saat tarkempaa tietoa paikan päällä.

YFU Etelä-Korean sivut

Koulunkäynti

Koreassa käydään koulua maanantaista perjantaihin. Koulusysteemi muistuttaa suomalaista, luokat 1-6 ovat kuin meidän ala-asteemme, 7-9 yläaste, ja 10-12 lukion 1-3 luokat. Koulu aloitetaan 7-vuotiaana, joskin yhä useampi lapsi opiskelee esimerkiksi kieliä yksityisopetuksessa jo päiväkoti-ikäisenä. Koulupäivän pituus on useimmissa lukioissa klo 8.30-16.30, mutta joissain kaupungeissa koulupäivä alkaa jo klo 7.30. Kaikki korealaiset lukiot sijoittavat vaihto-oppilaan lukion ensimmäiselle tai toiselle luokalle.

Iso osa lukiolaisista ottaa opiskelun tosissaan, koska kilpailu yliopistopaikoista on kova. Nuoret opiskelevat tavallisen koulupäivän jälkeen ilta kymmeneen asti joko iltakouluissa (“Yaja”) tai yksityisopetuksessa. Iltakoulussa oppilaat opiskelevat koulun tiloissa itsenäisesti, luokkia valvoo opettaja. Yaja on vapaaehtoinen, vaihto-oppilaan tulee hakea sinne oman opettajan kautta. Iltakouluissa tarjottava illallinen tulee maksaa itse.

Kouluissa käytetään koulupukuja. Sen lisäksi kouluissa on tiukat säännöt muun ulkonäön suhteen, meikit ja hiustuotteet ovat kiellettyjä. Opettajia tulee kunnioittaa. Opetus on hyvin perinteistä ja opettajajohtoista.

Koreassa aikuiset tekevät työtä myöhään, ja lapset yleensä opiskelevat pitkään iltaan asti. Isäntäperheesi odottaa sinunkin tekevän jotain koulupäivän jälken, kuten osallistuvan iltakouluun, “yajaan”, tai harrastavan jotain. Voit etsiä korealaisen harrastuksen, kuten K-Pop tai Taekwondo, tai soittaa jotain instrumenttia tms. Suurin osa korealaisista kouluista ei tarjoa koulun ulkopuolisia harrastuksia, vaan nuoret harrastavat yksityisissä klubeissa.

Etelä-Korealainen perhe-elämä

Korealaiset kodit ovat tyypillisesti melko pieniä. 70 % korealaisista perheistä asuu kerrostalohuoneistoissa, jotka on suunniteltu sopiviksi 3-4 hengen perheille. On tavallista, että vaihto-oppilaana jaat huoneen samaa sukupuolta kanssasi olevan sisaruksen kanssa. Perinteisissä korealaisissa kodeissa ei ole länsimaalaisia sänkyjä, joten voit päästä nukkumaan korealaiseen tyyliin lämmitetyn, ohuen lattialla olevan makuupatjan päällä. Koska kodit ovat pieniä, perheesi yrittää pitää kodin hyvässä järjestyksessä. Tämän vuoksi sinun on hyvin tärkeä pitää oma huoneesi siistinä.

Korealaiset vanhemmat odottavat teini-ikäisten nuorten käyttäytyvän kohteliaasti ja kunnioittavan vanhempiaan. Vaikka korealaisten pukeutuminen on nykyään hyvin länsimaalaista, kulttuuri on edelleen hyvin konservatiivinen etenkin naisten pukeutumisen suhteen. Lyhyiden hameiden tai shortsien ja pienten toppien käyttämistä ei pidetä hyvänä käytöksenä, isäntäperheesi voi pitää paljastavan pukeutumisen vaikuttavan myös turvallisuuteen.

Tyypillisessä korealaisessa perheessä molemmat vanhemmat käyvät töissä, ja palaavat kotiin melko myöhään. Vaihto-oppilaan täytyy olla valmis valmistamaan itse tai hostsisarusten kanssa oma iltaruoka. Aamiaista pidetään hyvin tärkeänä terveydelle ja tärkeänä osana päivän aterioita.

Similar Posts