Australia

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Australiaan

  1. Pääset asumaan 15 000 km päähän Suomesta, täysin toiselle puolelle maailmaa. Kaukaisesta sijainnista huolimatta Australiaan saattaa olla hyvin helppo sujahtaa asumaan ihmisten avoimuuden ja länsimaalaisen kulttuurin ansiosta.
  2. Rento elämäntapa, erilaiset aksentit, aurinko ja ulkoilumahdollisuudet hurmaavat suomalaiset vuodesta toiseen. Pääset tutustumaan uusiin urheilulajeihin, kuten australialaiseen jalkapalloon, rugbyyn tai krikettiin. Kesäkaudella camping, piknikit ja barbequet tulevat tutuiksi samoin kuin kahvityypit long black ja flat white. Lisäksi sinulla on tilaisuus oppia Australian alkuperäiskulttuureista.
  3. Upea luonto tarjoaa elämyksiä. Rannat, sademetsät, puoliaavikot ja suurkaupungit odottavat sinua, puhumattakaan eläimistä, joihin et törmää missään muualla!
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja5.7.2008-5.7.2010
Lähtöheinäkuu 2025
Paluuhuhtikuu 2025
Hinta18 500
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja5.7.2008-5.7.2010
Lähtöheinäkuu 2025
Paluumarraskuu 2025
Hinta15 400
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja5.7.2008-5.7.2010
Lähtöheinäkuu 2025
Paluusyyskuu 2025
Hinta

Hyvä tietää

Kielitaito

Australiaan lähtevien vaihto-oppilaiden englannin kielen taidon tulee olla hyvää tasoa (intermediate), mikä tarkoittaa, että ymmärrät yleistä puhetta ja pystyt käymään normaalia keskustelua englanniksi vaivattomasti.

Australiaan hakevat osallistuvat etänä järjestettävään ELTIS-kielitestiin, josta on saatava hyväksyttävä tulos. YFU Australia voi järjestää lyhyen etätapaamisen vaihto-oppilaan kanssa, jos riittävästä kielitaidosta ollaan epävarmoja.

Erityisruokavaliot

Jos olet kasvissyöjä, sinun tulisi suostua syömään vaihtosi aikana ainakin kalaa, maitotuotteita ja kananmunia, ja olla valmis laittamaan oma kasvisruokasi, jos isäntäperhe pyytää.

Sinun on myös oltava valmis siihen, että isäntäperheesi mitä luultavimmin syö lihaa.

Vegaaneja ei hyväksytä Australian puolelta ohjelmaan.

Koulunkäyntikulut

Australian ohjelmahintaan ei kuulu pakolliset koulujen hallinnolliset kulut (n. $300-$500 AUD vuosiohjelmassa), jotka maksetaan suoraan koululle. Vaihto-oppilaat voivat myös joutua ostamaan koulupuvun jos sellainen on koulussa käytössä. Koulupukuja saa ostettua käytettynä.
Sen lisäksi ylimääräisiä koulukuluja voi tulla pakollisista kouluaineisiin liittyvistä maksuista, jotka riippuvat valittavista kouluaineista, ja koulukirjojen ostamisesta tai vuokraamisesta.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

Australiaan lähdetään heinäkuussa. Osallistut YFU:n hauskoihin ja hyödyllisiin valmennuksiin niin Suomessa kuin Australiassa. Kannattaa ottaa huomioon, että Australia on suuri maa, joten kaikki vaihto-oppilaat kokoavia yhteisiä leirejä ei välttämättä ole, vaan valmennus saatetaan järjestää etänä.

Asut isäntäperheessä, käyt koulua, saat uusia ystäviä ja vahvistat englannin kielen taitoasi. Koulussa saatat päästä opiskelemaan aineita, joita Suomessa ei ole tarjolla, kuten surffausta. Myös koulupuku tulee sinulle tutuksi, ja sitä käytetään helteelläkin.

Australiassa vietät kesälomaa silloin, kun Suomessa on talvi. Saatat viettää joulun hyvin kesäisissä merkeissä. Lukuvuoden aikana voit osallistua paikallisen YFU:n järjestämälle omakustanteiselle matkalle, jolla pääset näkemään enemmän Australiaa. Matkat ovat yleensä koulujen loma-aikoina. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.

YFU Australian sivut

YFU Australian Instragram

Koulunkäynti

Australialainen kouluvuosi alkaa tammikuun lopussa tai helmikuun alussa ja loppuu marraskuussa. Vuosi on jaettu neljään, noin kymmenen viikon osaan, joiden välissä on aina kahden viikon loma. Koulupäivä alkaa yleensä klo 8.30 ja loppuu klo 15.30. Suurin osa koulutöistä tapahtuu ryhmätöinä, joita opettajat valvovat. Vietät keskipäivän pidemmän välitunnin koulun pihalla luokkakavereidesi kanssa. Suurimmassa osassa kouluja ei ole omaa ruokalaa, joten opiskelijat tuovat omat eväänsä kouluun tai käyvät ostamassa jotain välipalaa, ja syövät ne koulun pihalla yhdessä.

Australiassa kouluilla on vain hyvin harvoin jotain harrastusmahdollisuuksia. Jos haluat siis harrastaa jotain vaihtosi aikana, ota yhteyttä paikallisiin seuroihin ja kerhoihin. Australiasta löytyy paljon hauskoja harrastuksia riippuen siitä missä asut – esimerkiksi rugbyä, jalkapalloa tai krikettiä, ja myös tennistä, pyöräilyä ja surffausta.

Australialainen perhe-elämä

Australia on hyvin monikulttuurinen maa, jossa on maahanmuuttajia yli 200 maasta, joten tyypillistä australialaista isäntäperhettä on hyvin vaikea kuvailla. Päivä Australiassa alkaa normaalisti kevyellä aamiaisella, jonka jälkeen jokainen perheenjäsen aloittaa oman päivänsä. Moni australialainen työskentelee puolipäiväisesti tai osa-aikaisesti. Sinä menet kouluun, joka kestää iltapäivään asti. Vanhemmat osallistuvat tavallisesti lapsien harrastuksiin kuljettamalla heitä ja olemalla muutenkin mukana.

Illalla syöt illallisen isäntäperheesi kanssa, noin klo 18.30 – 19.00 aikoihin- Yhteinen ruokahetki on tärkeä suurimmalle osalle perheitä. Silloin perhe istuu yhdessä alas ja käy läpi päivän tapahtumia. Australiassa syödään paljon lihaa, niin että jos et syö punaista lihaa ollenkaan sinua pidetään kasvissyöjänä – vaikka söisitkin kanaa ja kalaa!

Iso osa australialaisista huolehtii luonnosta ja ympäristöasioista. Esimerkiksi moni on lyhentänyt suihkut kolmeen minuuttiin, jotta vettä ei tuhlaantuisi.

Lisää artikkeleita