Alankomaissa vaihdossa

Asun vaihto-oppilasvuotenani Drenthen maakunnan pienessä kylässä nimeltä Gasselte. Paikalliset kutsuvat kylää pohjoisen Ibizaksi kylän hiekkarannan ja järven peilikirkkaan veden vuoksi. Ibizan veroista juhlintaa ei täällä alankomaalaisessa pikkukylässä tosin tapahdu. Pyöräilen päivittäin Groningenin maakunnassa sijaitsevaan kouluun, eli asunkin kahden maakunnan rajalla. Opiskelen lukion toiseksi viimeisellä luokalla yhdistellen oppiaineita talous- ja taideprofiileista. Koulupäivät ovat hieman lyhyempiä kuin Suomessa, mutta välitunteja ei täällä juurikaan vietetä.

Lukukauden alussa käytin koulussa englantia, mutta nyt kun hollannin kieli on alkanut sujua, on koulunkäynnistä tullut helpompaa. Väärinkäsityksiä ja mokia kuitenkin sattuu eivätkä kaikki tehtävät ole helppoja. On ollut opettavaista tottua siihen, ettei aina pärjää koulussa hyvin tai että joskus sanoo jotain typerää. Vaihtovuosi on pohjimmiltaan uusien asioiden oppimista ja itsensä löytämistä. Se tapahtuu niinkin arkisten asioiden kautta kuin taloustieteen kokeet tai kaatosateessa kouluun pyöräily tai stamppot.

Valitsin Alankomaat vaihtokohteekseni sen kulttuurin, kielen ja sijainnin vuoksi. Olen aina pitänyt maasta ja myös vieraillut täällä aiemmin, joten tuntui turvalliselta tulla maahan, jonka tunsin entuudestaan. YFU:n taas päädyin valitsemaan vaihtojärjestöksi vaihtovuoden päättävän YES-leirin takia ja myös tuttavieni kokemusten perusteella. En edes vakavasti pohtinut muita järjestöjä, vaan päädyin suoraan YFU:n.

Kielen oppiminen on ollut hauskaa. Osasin hollannin alkeet Suomesta lähtiessäni. Ruotsin osaaminen on helpottanut hollannin opiskelua. Sen lisäksi englannista on apua hollantia opeteltaessa. Monia näiden kielten sanoja voi vain “hollannistaa”, Aina tämä kikka ei kuitenkaan toimi. Esimerkiksi hollanniksi verbi springen tarkoittaa hyppiä, ei juosta, kuten ruotsin kielestä voisi päätellä. Tämä selvisi minulle karvaasti.

TOP 3 asiaa vaihdossa

  1. Pyöräily

Stereotypia siitä, että hollantilaiset pyöräilevät paljon, on totta. Maaseudulla julkinen liikenne on vähäistä, joten lähiseudun matkat on tehtävä pyörällä. Pyöräilystä on kuitenkin muodostunut itselleni mukava rutiini. Pidemmillä pyörämatkoilla on hyvin aikaa kuunnella podcasteja tai musiikkia. 

  1. Ihmiset


Alankomaalaiset ovat useimmiten mukavia ja auttavaisia. Lähes jokainen puhuu todella hyvää englantia, mistä oli hyötyä erityisesti vaihdon ensimmäisinä viikkoina. Kadulla nähdessä aina moikataan toista ja saatetaan samalla vaihtaa kuulumiset. Hollantilaisten sosiaalisuus on helpottanut suuresti ystävystymistä heidän kanssaan.

  1. Julkinen liikenne


Alankomaat on pinta-alaltaan varsin pieni maa, joten hyvin toimivat juna- ja bussiyhteydet ovat olleet oiva apu maassa liikkumiseen. Muutamassa tunnissa pääsee toisella puolelle maata. Täällä on helppoa reissata ja tutustua samalla eri alueiden kulttuureihin. Alle kympillä saa päivälipun maan kaikkiin juniin; edullinen matka on vaihtarin paras ystävä.

Similar Posts